نان شیرمال یکی از نان های خوشمزه و بسیار پرطرفدار ایرانی است که قدمت بسیار زیادی دارد و مانند نان فطیر اراکی بیشتر به عنوان سوغاتی شناخته می شود. این نان خوشمزه را می توانید مانند پن کیک ساده در کنار انواع صبحانه ها سرو کنید.

نتیجه تصویری برای طرز تهیه نان شیرمال

مواد لازم برای نان شیرمال

    • آرد 3/5 پیمانه
    • مخمر 7 گرم
    • شیر برای خمیر 3/4 پیمانه
    • شیر برای روی نان 1 قاشق غذاخوری
    • شکر 1/4 پیمانه
    • آب 1/4 پیمانه
    • تخم مرغ 2 عدد
    • کره 100 گرم
    • نمک 1 قاشق غذاخوری
    • دانه خشخاش برای پاشیدن روی نان

طرز تهیه نان شیرمال

برای تهیه نان شیرمال سنتی ابتدا کره۱۰۰ گرمی و کره ۵۰ گرمی را از یخچال بیرون می آوریم و در دمای محیط اجازه می دهیم تا نرم شود.پودر خمیر مایه را با ۲ قاشق غذاخوری آب ولرم و ۱ قاشق چایخوری شکر مخلوط می کنیم و به مدت ۷ الی ۱۰ دقیقه صبر می کنیم

تا مایه خمیر استراحت کند و ور بیاید. آن وقت در کاسه ای بزرگ ۱ عدد تخم مرغ ،کره (۱۰۰)،شیر,شکر و نمک را با هم مخلوط می کنیم و خمیر مایه ور آمده را به آن ها می افزاییم و خوب مواد را مخلوط می کنیم و آرد گندم را کم کم به مواد اضافه می کنیم تا یکدست شوند

و خمیر مایه نرمی داشته باشیم.سپس کشمش را به خمیر اضافه می کنیم و خوب ورز می دهیم تا منسجم شود.خمیر باید نرم باشد ،پس اگر کمی به دست می چسبد مشکلی نیست. ظرفی را با قلمو چرب می کنیم و خمیر را در آن قرار می دهیم

و در جای گرم به مدت ۳ الی ۴ ساعت آن را نگهداری می کنیم تا استراحت کند. سپس فر را روشن می کنیم و روی ۱۸۰ درجه سانتی گراد قرار می دهیم تا گرم شود. خمیر را روی تخته با وردنه پهن می کنیم و با قالب های مورد نظر قالب می زنیم

و یا خمیر را می بافیم به این صورت که سه یا چهار تا از خمیرها را به شکل لوله ای با طول های ۳۰ سانتی متری حالت می دهیم و مانند بافتن مو خمیرها را می بافیم و یا هر مدلی که تمایل داریم به آن شکل می دهیم.سپس تخم مرغ باقی مانده را می شکنیم

و زرده آن را از سفیده اش جدا می کنیم و زرده را در کاسه ای می ریزیم و با کره ۵۰ گرمی آب شده مخلوط می کنیم و کنار می گذاریم. آنگاه با قلمو کف سینی را کمی چرب می کنیم و خمیر های شکل داده را داخل سینی می چینیم

و قلمو را داخل مخلوط کره و زرده تخم مرغ می زنیم و روی خمیرهای شکل داده شده می کشیم تا روی تمامی خمیرها با مخلوط کره و زرده تخم مرغ آغشته شود و بعد به مدت ۳۰ دقیقه خمیرها را رها می کنیم و صبر می کنیم تا استراحت کنند.

پس از گذشت زمان استراحت خمیرها ،سینی که خمیرها را در آن چیده ایم را در طبقه وسط فر قرار می دهیم و یک ظرف آب نیز داخل فر می گذاریم تا بخار آب خمیرها را خشک نکند و به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه تامل می کنیم تا نان های شیرمال بپزد.

در آخر شعله بالای فر را روشن می کنیم تا روی نان ها نیز طلایی شود.سپس سینی را از فر بیرون می آوریم و صبر می کنیم تا نان ها خنک شوند.نان ها را از داخل سینی جمع می کنیم و در جای خشک و خنک نگهداری می کنیم و برای صبحانه یا به عنوان عصرانه با چای نوش جان کنید.

 

منبع: میهن بلاگ